Angst voor afwijzing (Hoe je weer sterk in je schoenen kunt staan)
30 maart 2023 
8 min. leestijd

Angst voor afwijzing (Hoe je weer sterk in je schoenen kunt staan)

Zie je wel eens een knappe vrouw langslopen die jou leuk lijkt, maar dan weerhoudt die verlammende angst voor afwijzing je ervan om op haar af te stappen?

Geen stress, je bent niet de enige. Veel mannen zitten in hetzelfde schuitje en worstelen met dezelfde gevoelens.

Stel je eens voor dat je diezelfde vrouw weer tegenkomt, maar deze keer voel je je helemaal ontspannen. Je ademt diep in en uit, en loopt vol zelfvertrouwen naar haar toe. Je begint vlot een gesprek, waarna je al snel ziet dat er een klik is. Het voelt alsof de hele wereld even stilstaat, en jullie beiden volledig opgaan in het moment…

Wat als ik je vertel dat dit scenario helemaal niet zo onrealistisch is als het lijkt? 

Maar allereerst is het belangrijk om eerst te achterhalen waarom die angst om afgewezen te worden je zo in hard in z’n greep heeft. Daarna geven we je 4 concrete tips en technieken om je te helpen je angst te overwinnen. Je kunt tenslotte pas die angst permanent laten verdwijnen als je de ware bron kent. 

Laten we bij het begin beginnen...


Wat zijn de oorzaken van angst voor afwijzing?

Maatschappelijke verwachtingen

Net zoals vele andere complexen, spelen maatschappelijke verwachtingen een grote rol. Mannen krijgen vaak van jongs af aan te horen dat zij het initiatief moeten nemen bij romantische avances. Deze verwachting zorgt ervoor dat mannen als snel denken dat ze “niet goed genoeg” zijn om op te leven tot deze verwachtingen.

Gebrek aan zelfvertrouwen

Een gebrek aan zelfvertrouwen gaat hand in hand met deze maatschappelijke verwachtingen. Natuurlijk gaat contact leggen met vrouwen niet zo vlot als je intrinsiek niet gelooft dat je het tot op een goed eind kan laten komen.

Ervaringen uit het verleden

Eerdere ervaringen maken je wellicht ook bang om afgewezen te worden. Misschien heb je al meerdere keren een “blauwtje” gelopen, waardoor het moeilijker is om je een vlot gesprek met een lieve dame voor te stellen, laat staan een relatie opbouwen.

“Mannelijke” muren opzetten

Sommige mannen zijn niet alleen bang voor afwijzing, maar willen zich ook niet kwetsbaar opstellen. Misschien heeft een ex–vrouw of vriendin hen op een gegeven moment gekleineerd toen ze hun gevoelens lieten zien, of wanneer ze zich niet “mannelijk” genoeg gedroegen. Wat het ook was, de gevolgen ervan, maken het omgaan met afwijzing alleen maar moeilijker.

Onrealistische verwachtingen

Natuurlijk kunnen we je niet helemaal vrijpleiten van schuld. Uit de honderden coachingsessies die we met mannen hebben gehad, is gebleken dat veel van hen onrealistische verwachtingen hebben m.b.t. vrouwen en relaties.

Ze denken al snel dat de eerste date met een knappe dame automatisch leidt tot een lang en gelukkig leven samen. Deze hoge verwachtingen maken het nog moeilijker om de eerste stap te zetten. Als ze dan afgewezen worden, verliezen ze niet alleen de kans op een date, maar ook hun hele fantasie over de mogelijke relatie.

Met al deze mogelijk oorzaken willen we je duidelijk maken dat er echt een heleboel mannen zijn die kampen met de angst voor afwijzing. Elke man heeft namelijk wel minstens één van de situaties hierboven meegemaakt, dus je staat er niet alleen voor.

Maar hoe weet je nu zeker of dit het probleem is waar je mee worstelt? De behandeling die je nodig hebt, hangt namelijk af van welke uitdagingen je ervaart.

Check hieronder om te bepalen of afwijzingsangst jouw uitdaging is.


De symptomen van bang zijn voor afwijzing 

De angst voor afwijzing uit zich voor iedereen op verschillende manieren, maar hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen: 

Spanning

Al die zenuwen kunnen snel fysieke symptomen veroorzaken. Misschien zweet je enorm als je bij de vrouw bent waar je interesse in hebt; of erger nog, sommige mannen beginnen zelfs te trillen of voelen hun hart bonzen als ze op het punt staan om contact te leggen.

Vermijding

Als jij helemaal genoeg hebt van die stressvolle symptomen, dan is de kans groot dat je bepaalde situaties gewoon gaat vermijden. Je bent het overmatig zweten bij die vrouw zó zat, dat je ze dit soort situaties zelfs helemaal ontwijkt.

Zelfsabotage

Soms sta je je eigen succes in de weg, gewoon omdat je bang bent voor afwijzing. Je raakt zo geobsedeerd door het idee dat het toch verkeerd zal aflopen, dat je jezelf ervan overtuigt dat het geen zin heeft, en daardoor zet je niet je beste beentje voor of je maakt het jezelf moeilijk.

Bijvoorbeeld, je zegt op het laatste moment een date af, maakt sarcastische opmerkingen die je kansen verminderen, of praat jezelf naar beneden in het bijzijn van de vrouw die je leuk vindt. Op die manier voelt het alsof je al wist dat het zou gebeuren, en bescherm je jezelf tegen de pijn.

Piekeren

Misschien betrap je jezelf er wel op dat je in plaats van te werken, eindeloos piekert over wat zij dacht van die ene grap of waarom ze zo raar lachte. Je blijft jezelf maar afvragen of je wel goed genoeg bent. Dit zorgt voor een negatieve denkspiraal waarin je je focust op mogelijke tekenen van afwijzing, wat je angst alleen maar versterkt.

Depressie

Nu ben je misschien bang voor afwijzing, maar als je dit té lang laat aanslepen zullen de symptomen al snel evolueren naar gevoelens van depressie. De hopeloosheid en isolatie die hierbij komen kijken zullen het nog moeilijker maken om je ideale vrouw te ontmoeten. 

Herken je deze symptomen? Lees dan verder voor de beste adviezen van onze WeSocialMEN succescoaches die al honderden mannen hebben geholpen om hun angst te overwinnen.


Omgaan met angst voor afwijzing 

Omgaan met de angst voor afwijzing kan een moeilijke en langdurige uitdaging zijn, maar als jij de volgende vier strategieën correct kunt toepassen zul je snel zien hoe de angst meer en meer vervaagd tot het uiteindelijk zelfs bijna helemaal verdwenen is.

Accepteer de angst

Stel je voor: je staat op de dansvloer en ziet een prachtige vrouw aan de andere kant. Met trillende benen en een bezweet voorhoofd loop je naar haar toe en stamel je: "h-h-hoi!" 

Het ergste wat je nu kunt doen, is ontkennen dat je bang bent. De eerste stap om je angst voor afwijzing aan te pakken, is erkennen en accepteren dat die angst er is.

Daag negatieve gedachten uit

Het is oké om toe te geven dat je bang bent, maar laat die negatieve gedachten je niet tegenhouden! Ga de uitdaging aan en vervang die angst door enthousiasme. Realiseer je dat je fantastische ervaringen met vrouwen kunt hebben, zelfs als het in het verleden misschien niet altijd even soepel verliep.

Geloof in jezelf en wees zelfverzekerd in je vermogen om op elk moment een boeiend en leuk gesprek te starten. Hoe meer je vertrouwt op je eigen kracht, hoe makkelijker het wordt om angsten te overwinnen en met vrouwen om te gaan op een manier die zowel authentiek als aantrekkelijk is.

Kleine stappen

Zodra je controle over je negatieve gedachten hebt, is het tijd voor actie

Maak kleine, realistische stappen in sociale situaties om je zelfvertrouwen op te bouwen en je angst te verminderen. Begin een gesprek met iemand die je niet kent of voeg je bij een nieuwe groep - dit zijn allemaal effectieve manieren om je angst voor afwijzing langzaamaan te overwinnen.

Richt je op je groei, niet op de snelheid ervan. Als je elke dag 1% beter wordt, ben je binnen een jaar een zelfverzekerde, vlotte man die afwijzingen van zich af laat glijden als water van een eend!

Leer van afwijzing

Dus je hebt je negatieve zelfbeeld aangepakt en je werkt dagelijks aan het vergroten van je comfortzone.

Vol zelfvertrouwen stap je op die knappe dame af, je start een boeiend gesprek en vraagt haar zonder te stotteren voor haar nummer. Maar... ze zegt nee. 

Onthoud dit: afwijzing hoort bij het datingproces. Laat het je niet ontmoedigen en leer van elke afwijzing. Sloeg je small-talk de plank mis? Had je haar signalen verkeerd geïnterpreteerd?  Pak deze momenten aan als kansen om te groeien en te leren.

Met tijd, geduld en oefening (vooral oefening) zul je je angst overwinnen en komt die bevredigende relatie steeds dichterbij!

Alright, nu je de ins en outs van afwijzing en angst tackelen onder de knie hebt, laten we dieper ingaan op het belang van het omarmen van nieuwe uitdagingen in je leven.


Waarom het belangrijk is om uit je comfortzone te stappen 

Zoals je ondertussen al wel door hebt, is het ontzettend belangrijk om positieve gewoontes in je leven te integreren. Het doel is om je uit je comfortzone laten stappen, want daar begint de echte groei! 

Des te meer risico’s je neemt, en nieuwe dingen je uitprobeert, des te hoger je gevoel van zelfwaarde zal zijn. 

Binnen de kortste keren ben jij die zelfverzekerde man die moeiteloos op een groep meiden kan afstappen, en ze één voor één kan laten gieren van het lachen terwijl je met ze flirt. Dat verhoogde gevoel van zelfwaarde en de voldoening die erbij komt kijken, zal enorm helpen om zelftwijfel en negativiteit uit je leven te elimineren. 

En weet je wat pas echt gaaf is aan meer zelfvertrouwen? Je gooit jezelf in nieuwe avonturen en ontmoet mensen die je normaal gesproken nooit zou tegenkomen. 

Met die brede sociale kring geef je je persoonlijke ontwikkeling niet alleen een enorme boost, maar vergroot je ook je kansen om die ene speciale vrouw tegen het lijf te lopen…

Dus zeg maar “doei” tegen je comfortzone en bouw die indrukwekkende veerkracht op! Door jezelf genoeg uit te dagen, schiet je in een opwaartse spiraal die jou verandert in een man met connecties, die voor niets terugdeinst en altijd klaarstaat om zijn ideale vrouw te veroveren.

Klinkt geweldig, toch? Maar is het eenvoudig? Hmm, dat niet.

Er is echter één belangrijke mindset-shift die het een stuk makkelijker kan maken om die comfortzone achter je te laten...


Je hebt geen controle over wat anderen denken 

Of je nu rijk of arm je bent, single of in een relatie, je hebt geen controle over wat anderen denken.

Wil je de beste versie van jezelf worden? Focus je dan op wat écht telt: jouw energie. Dit is enorm waardevol, daarom is het belangrijk om het te besteden aan zaken waar je wel invloed op hebt, zoals je houding en gedrag. 

Daarom gaan we in The Social Gym™ 4.0 vanaf dag één keihard aan de slag om jouw zelfvertrouwen en sociale skills naar een hoger niveau te tillen. Zo bouw je échte, diepe connecties met anderen op, zonder je druk te maken over wat zij van je denken.

Je kunt nu eenmaal niet iedereen tevreden stellen, en dat is helemaal prima! Blijf gewoon trouw aan jezelf en je eigen waarden. Bij WeSocialMEN staan we voor je klaar om je te helpen groeien en waardevolle sociale banden op te bouwen, zonder je zorgen te maken over de gedachten van anderen. Laten we samen die reis beginnen! :)


Laat de angst voor afwijzing je niet tegenhouden

Een man wordt gemaakt waar hij zichzelf uitdaagt, dus kom op, blijf niet bij de pakken zitten maar neem actie!

We snappen het, afwijzing kan enorm eng zijn, maar het hoort nu eenmaal bij het leven. 

Gebruik die angst als brandstof om te groeien en sterker te worden. Zet die onzekerheid om in positieve energie en ga ervoor! 

Hopelijk heb je ondertussen door dat het cruciaal is om jezelf voortdurend uit te dagen. Je zult opmerken dat je op die manier steeds beter om kunt met afwijzing. En hé, af en toe een afwijzing betekent dat je het tenminste aan het proberen bent, toch? :)

Dus wat houdt je nog tegen? Ga ervoor, daag jezelf uit en omarm de mogelijkheden die het leven je biedt! Je zult ervan versteld staan wat je kunt bereiken eens je die angst voor afwijzing loslaat. 

We raden je aan om hier te starten met het creëren van jouw visie als man voor jouw eigen leven, je ideale vrouw en jouw toekomstige relatie zodat we samen die geweldige, uitdagende reis kunnen waarmaken.

Succes!

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.