Ik voel me eenzaam en ongelukkig (6 stappen om je weer GOED te voelen)

Dus, hier zijn we dan: de laatste oplossing om je nooit meer eenzaam en ongelukkig te voelen... Een  blogpost . Maar wees gerust: het is niet zomaar een blogpost. 

Hieronder zullen we je 6 technieken voorschotelen die je leven  voorgoed  kunnen veranderen. Nu breng je misschien nog hele avonden door, al mokkend over je gemiste kansen in het leven, je eenzaamheid en je onbeleefde avonturen...

Als jij de tips die we je gaan geven echt leert integreren in je leven, zal je in plaats daarvan wakker worden met energie en een positieve uitkijk, en ga je 's avondsnaar bed met een oprecht gevoel van vervulling omdat je zo'n volle en bevredigende dagen hebt, zonder een spoortje van eenzaamheid.

Om te beginnen mag je zelfs al trots zijn dat je dit überhaupt  leest…   

Want kijk: de wereld is gevuld met eenzame mensen. Alleen hebben de meesten de moed niet om het te  erkennen … 

Wees dus blij dat je hier nu bent en dat je de eerste stap al hebt gezet. Je hoeft niet meer te zoeken, of te twijfelen, of te hopen op wonderen... 

Nee, jij gaat de wonderen zelf waarmaken. Jij gaat je leven zelf omgooien, en jezelf van een eenzame man veranderen in een assertieve, zelfverzekerde SocialMAN die  geniet  van zijn sociale leven. 

Dat soort transformaties zijn namelijk  precies  wat we doen bij WeSocialMEN... Dus, tijd om je eenzame mantel af te gooien... 

Maar eerst moeten we wel duidelijkheid scheppen over wat we precies bedoelen met eenzaamheid.


Wat bedoelen we met ‘eenzaam voelen’?

Zoals je misschien al wel weet, kun je je ook eenzaam voelen zelfs als je onder de mensen bent. Het gaat dus niet alleen over alleen zijn - het gaat ook over het gevoel hebben dat er niemand om je heen is die je begrijpt en met wie je een oprechte connectie hebt. 

Je kent misschien die situaties wanneer je met een groep 'vrienden' in de kroeg zit, en ze zijn allemaal aan het lachen en grappen aan het maken, maar jij…

… Jij voelt je gewoon niet op je gemak. Als je een grapje maakt lacht er niemand mee, of als je spreekt luistert er niemand… 

Alsof je net zo goed ergens anders kon zijn. 

Het is ook zo dat je je eenzaam kunt voelen terwijl je in een relatie zit, overigens… Misschien dat zij 's avonds liever op Facebook scrollt of met haar ouders belt in plaats van met jou over haar dag te praten. Of misschien dat ze in het weekend liever tijd voor zichzelf neemt, in plaats van samen iets leuks te gaan doen. 

Wat ik wil zeggen is dat er verschillende soorten eenzaamheid zijn, en ze kunnen allemaal een andere invloed op je hebben…

Nu, ik hoef je waarschijnlijk niet te vertellen: ongeacht welk 'type' eenzaamheid je met je meedraagt, het is altijd zwaar. Dat is zo'n gevoel dat je eigenlijk niet te lang met je mee kunt dragen voordat het langdurige gevolgen heeft voor je mentale toestand…

Maar dat is natuurlijk waarom we hier zijn, toch? Als je nog een beetje verder scrollt gaan we wat dieper in op de verschillende vormen van eenzaamheid, zodat we daarna als een chirurg met een scalpel de oorzaken van de problemen per type eenzaamheid kunnen wegsnijden.


Welke soorten eenzaamheid zijn er?

Zoals we net al aangaven, is het belangrijk om te weten welke soorten eenzaamheid je precies ervaart. Afhankelijk van welke last je draagt, vind je meer hulp bij de ene oplossing dan bij de andere. Dus, neem even de tijd om de lijst door te nemen, en misschien om echt even goed na te denken over welke situaties van toepassing zijn op jou. Daarna kunnen we verder gaan om de problemen uit te diepen.


Sociale eenzaamheid

Het is de meest 'duidelijke' vorm van eenzaamheid, en ook de meest voorkomende, want het is een heel 'stiekeme'... Als je als alleenstaande, volwassen man fulltime werkt, naar de sportschool gaat en je eigen boontjes moet doppen, is de kans groot dat je wel eens aan sociale eenzaamheid lijdt.

Je hebt nu eenmaal weinig tijd om na al je werk en je noodzakelijke bezigheden nog sociaal contact te gaan zoeken met je vrienden, of zelfs om nieuwe contacten te gaan zoeken. Want ja - iedereen is bezig met hun gezin, of met hun eigen drukke single-leven.

Het is zo - dan is het ook heel gemakkelijk om in een negatieve spiraal terecht te komen. Je voelt je eenzaam, hebt weinig tijd om jezelf eruit te werken, en door die negativiteit die aan die eenzaamheid hangt, ga je ook nog eens veel minder energie hebben om iets te doen aan jouw eenzame toestand… 

Het is de meest voorkomende, maar dat betekent ook dat het de meest 'simpele' is om op te lossen. Eigenlijk heb je er in deze situatie gewoon behoefte aan om  contact te maken  met mensen. Daarover volgt later natuurlijk meer.


Emotionele eenzaamheid

Dat is de vorm van eenzaamheid waar wat meer 'analyse' bij komt kijken... Misschien heb je een 'bruisend' sociaal leven, een relatie en een gezin... 

Je hebt dus eigenlijk continu sociale contacten om je heen die normaal gesproken je emotionele steun en toeverlaat zouden moeten zijn.

Maar dat zijn ze echter niet... Misschien ben je nooit goed geweest in het uiten van je gevoelens, misschien luisteren je vrienden gewoon niet naar zulke dingen, of misschien heb je het gevoel dat je niet meer kunt praten met je vriendin/vrouw...

Wat de oorzaak ook mag zijn, het is een beetje alsof je niet echt eenzaam bent, maar eerder dat je je eenzaam  voelt…  En al die gevoelens, tja, daar komt een heleboel bij kijken. 


Situationele eenzaamheid 

Als dit jouw 'last' is om te dragen, doe je het eigenlijk nog vrij goed. Situationele eenzaamheid is namelijk iets dat vrijwel iedereen ooit weleens zal meemaken. Als je naar een nieuwe stad verhuist, als je een familielid verliest, als je door een scheiding gaat...

Tijdens dergelijke situaties is het niet meer dan normaal dat je je draai (terug) moet vinden, en dus eenzaam of ongelukkig bent door de situatie waarin je je bevindt.

Het is eigenlijk niets meer dan een normale reactie op een verandering in je leven. Dat betekent natuurlijk niet dat het niet uitdagend en moeilijk kan zijn om ermee om te gaan natuurlijk... 

Wat wel een voordeel is, is dat het intrinsiek verschilt van de bovenstaande vormen van eenzaamheid, die meer  ‘chronisch’  kunnen zijn dan situationele eenzaamheid.


Wat zijn de gevolgen van eenzaamheid? 

Ongeacht welk 'type' eenzaamheid je ervaart, kan het de katalysator zijn voor een vicieuze cirkel waar je moeilijk uitkomt. Het is al een hele verantwoordelijkheid om je leven in balans te houden. Gezond eten, sporten, contact leggen met vrouwen, relaties met je familie onderhouden…

Maar wat als je dat allemaal moet doen met die zware last van eenzaamheid die je altijd met je meedraagt? 

Misschien weet je dit al, maar die eenzaamheid vloeit echt over in elk ander aspect van je leven. Of het nu gaat over het omgaan met je familie, je carrière, of het sociaal contact met je collega's... 

Als je je eenzaam voelt, wordt dat  allemaal  verstoord, waardoor je nog eens de kans loopt dat er een hoop andere problemen op je afkomen. Denk maar aan je zelfvertrouwen dat een deuk krijgt, een groeiende sociale angst, of uiteindelijk zelfs gevoelens van depressie… 


Wat kun je doen als je je eenzaam en ongelukkig voelt? 

Misschien heb je jezelf die vraag al vaak gesteld... En welke antwoorden heb je al gevonden?

" Misschien ben ik gewoon niet gemaakt voor deze maatschappij... Wat als ik verhuis? Zou een nieuwe omgeving me goed doen? Of moet ik misschien gewoon professionele hulp zoeken? "

Allemaal gigantische oplossingen voor een reusachtig probleem. Maar laat me je geruststellen; het antwoord ligt veel dichter bij huis. Je hoeft geen professionele hulp te zoeken, en je hoeft al helemaal niet van locatie te veranderen, nee...

Alle antwoorden die je nodig hebt, kun je in jezelf vinden. Dat klinkt nu misschien nog wat vaag, natuurlijk... Maar laten we dieper ingaan op de technieken tegen eenzaamheid die we voor je hebben samengesteld, en dan zal het allemaal duidelijker zijn.



1. De oorzaak van je eenzaamheid vinden 

Je hebt al die verschillende soorten eenzaamheid waar je misschien aan lijdt... Ze hebben in ieder geval allemaal één ding gemeen: ze hebben een oorzaak. Of het nu emotionele eenzaamheid is, of situationele, je kunt altijd een punt in je verleden terugvinden, of een bron van problemen in je huidige leven, die eigenhandig verantwoordelijk zijn voor je huidige toestand...

Begrijp goed; het is absoluut geen eenvoudige taak om te ontdekken waar precies het probleem zit. Je denkt misschien, “Oh, ik ben gewoon eenzaam omdat ik te veel werk”. Ja, oké, kan. Maar waarom werk je teveel? Heb je al van jongs af aan problemen met je zelfvertrouwen, en probeer je dat nu te compenseren door een workaholic-houding aan te nemen?

Of misschien voelde je je in je jeugd zo positief en energiek, en is er ergens tijdens die lange levensweg iets veranderd waardoor je je slechts een schim van je vorige zelf voelde, en begon je jezelf te isoleren...

Je begrijpt het dus wel, het is niet omdat je je erg eenzaam of ongelukkig voelt, dat de oplossing te vinden valt bij het oplossen van de eenzaamheid zelf. Bij de meeste mannen is die eenzaamheid namelijk maar een symptoom van diepere problemen...

Problemen die je  wel  moet oplossen als je die positieve, gelukkige versie van jezelf ooit wil terugvinden. Al  zeker  als je die versie van jezelf wil delen met je ideale partner aan je zij…


2. Accepteer je emoties 

Bij veel mannen is dit nog steeds het grootste probleem. De erkenning van het feit dat ze  kwetsbaar  zijn, en dat ze emoties hebben die ze soms niet compleet onder controle hebben. Het is een eeuwenoud stereotype dat een man altijd  ijzersterk  moet zijn, zonder ooit een greintje ‘zwakte’ te tonen. 

Kijk, we zeggen niet dat je als man maar bij de pakken moet blijven zitten en een hele dag op de bank moet gaan zitten mokken, nee… Je  moet  sterk zijn, of je nu een man of een vrouw bent. Maar wat houdt dat nou in; ‘sterk zijn’? Betekent dat:  nooit  erkennen dat je problemen kan hebben, en ze zo lang mogelijk negeren in de hoop dat ze van zichzelf verdwijnen? 

Of betekent dat: de innerlijke kracht hebben om te  erkennen  wanneer je met een probleem zit, zodat je eraan kan werken? Het accepteren van die emoties is dus geen zwakte. Het is een integraal onderdeel van sterker  worden  dankzij je ‘zwaktes’ en je problemen. 

Eens je dit begrijpt, gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Niet alleen op het vlak van zelfontwikkeling, maar ook op het vlak van relaties. Je kan pas  echt  samen groeien wanneer jullie beiden kunnen  erkennen  welke emoties er tussen jullie spelen, of deze nu positief of negatief zijn. 



3. Werk aan je zelfvertrouwen 

Voor de meeste mannen is eenzaamheid maar een  symptoom  van een dieper probleem. Het is vaak niet zozeer het probleem dat ze niet in contact komen met mensen, maar eerder dat ze het  zelfvertrouwen  niet hebben om oprecht   contact te  maken

Het is natuurlijk ook geen wonder dat je sociale situaties of oprechte connecties gaat vermijden als je het  vertrouwen  niet hebt dat je die interacties tot op een goed einde kan brengen. Het kan goed zijn dat jij je op zo’n momenten voelt alsof je moet kiezen tussen de cholera en de pest. Of je blijft eenzaam,  of  je stelt jezelf kwetsbaar op om die mantel van eenzaamheid te proberen af te schudden…

Wel, als jij dit dilemma herkent, is het dus  cruciaal  dat je aan je zelfvertrouwen gaat werken. Nu hoor ik je al denken… 

Aan m’n zelfvertrouwen werken… Dat probeer ik al  jaren , en niets heeft echt geholpen…”

Wel… Dat stopt nu. Bij WeSocialMEN hebben   we namelijk al een blog geschreven waarin wij  diep  in gaan op de grootste pijnpunten van de meeste mannen hun zelfvertrouwen. Geen stereotiep advies zoals  ‘wees gewoon jezelf’  dus… 

Als het klinkt alsof je zo’n tips tot een  onoverwinnelijk  zelfvertrouwen wel kunt gebruiken, klik dan  hier  om de blogpost te lezen.



4. Stel nieuwe doelen voor jezelf 

Het is nu eenmaal zo, als mens  moeten  we ons wel ergens mee bezig houden. Vraag jezelf maar eens af; hoeveel tijd heb je om jezelf slecht te voelen wanneer je  oprecht  verdiept bent in iets dat betekenisvol is voor jou? 

Het is geen finale oplossing natuurlijk, maar een betekenisvolle bezigheid is een gezonde manier om de  symptomen  van je eenzaamheid te behandelen. De beste manier om dit te doen is dus door nieuwe doelen voor jezelf te stellen, zodat je  altijd  iets hebt waar je naar kan grijpen voor ‘afleiding’, maar ook voor een gevoel van voldoening. 

Het beste van al is dat je iets zoekt waar je naar toe kan streven met  andere  mensen. Het kan heel moeilijk zijn om oprechte connecties te maken met mensen, klopt. Maar als jullie samen een gedeelde doelstelling hebben, en regelmatig actie ondernemen om dit te bereiken,  kan  je niet anders dan een band creëren. 



5. Vergelijk jezelf niet met andere mensen 

Want dat kan ook een sterke bron van eenzaamheid zijn... Misschien heb je een vriendengroep die gevuld is met gezonde koppels, en mannen die verder zijn in hun carrière dan jij. Omdat je je daar zo slecht bij voelt, besluit je sociale situaties te vermijden met diezelfde mensen. En zelfs als je bij hen bent, lijkt het eigenlijk een beetje alsof je er niet echt bent.

Nee, want je vergelijkt jezelf  continu  met hen.  Natuurlijk  voel jij je dan ongelukkig en eenzaam. Want in plaats van grapjes te vertellen en gezellig te praten, vraag je jezelf af: “ Wat als ik in dezelfde stad was gaan studeren als Jeffrey? Misschien had ik dan ook zo vroeg mijn 'soulmate' ontmoet …”

Of:  'Misschien had ik ook gewoon Informatica moeten gaan studeren, dan had ik nu veel meer geld verdiend...'

Allemaal volstrekt onproductieve gedachten dus, waardoor je je alleen maar slechter gaat voelen... 

Het zit zo; niemand begint vanaf dezelfde startlijn in het leven, en niemand eindigt aan dezelfde finish. Jij bent de enige persoon met wie je jezelf eerlijk kunt vergelijken, want jij bent de enige persoon waarvan je de exacte situatie kent.

Dus, vergelijk jezelf gewoon met wie je gisteren was, niet met wie iemand anders vandaag is. Je zult merken dat je zelfbeeld na een tijd veel gezonder wordt, en je zult je ongetwijfeld minder eenzaam voelen. 

In plaats van tijdens een date of een onderonsje met vrienden jezelf vragen te stellen over de 'what-ifs' van het leven, zul je namelijk oprecht kunnen genieten van die momenten…



6. Sociaal contact

Als je er  compleet  zeker van bent dat je gewoon aan sociale eenzaamheid lijdt, dan is de oplossing wel degelijk gewoon zo ‘simpel’. Dat eenzame gevoel kun je in dit geval alleen wegnemen door nieuwe sociale situaties op te zoeken, en oprechte connecties te maken met mensen. 

Maar daar stopt het simpele gedeelte al, natuurlijk... Wat als je niet veel vrienden hebt? Of misschien kom je niet zo goed overweg met je familie? Of erger nog, je  hebt  al die contacten wel, maar je hebt gewoon te weinig tijd voor je familie…

Bepaal het voor jezelf; en neem de nodige stappen om het op te lossen. Want weet goed - die eenzaamheid die je nu voelt, kan een onvoorspelbare impact hebben op je hele toekomst, als je het te lang laat aanslepen.

Neem dus wat meer vakantie als het kan. Bel die oude vrienden nog eens op, kijk of ze iets willen gaan drinken. Plan zelf nog eens een etentje in met je ouders, of met die ene neef waarmee je altijd goed overweg kon... Wie weet wat voor een wereld van verschil het maakt…



Conclusie 

Klaar met de dagen dat je niets anders doet dan op de bank zitten mokken terwijl er in je onderbewustzijn niets anders rondgaat dan: “Ik voel me ongelukkig…” of “Ik voel me eenzaam…”. Nee, vandaag heb je de grote stap genomen om actie te ondernemen, en echt iets te doen aan je situatie.

Bij WeSocialMEN weten we als geen ander hoe groot die stap is... Wat we ook vaak merken, is dat mannen weten dat ze  meerdere  van die grote stappen moeten zetten, maar dat het een beetje intimiderend wordt naarmate ze verder komen in hun reis van zelfontwikkeling...

Er zit veel onzekerheid achter die stappen, ze zijn niet zeker welke ze precies moeten nemen... Dat is niet gemakkelijk, natuurlijk. Daarom hebben we bij WeSocialMEN een tool ontworpen om je visie voor jezelf vorm te geven. Bekijk het als een lege wandelkaart, waarop je de route voor jezelf kunt uitstippelen.

Dat betekent dus verheldering over wie je in de toekomst wilt worden, welk soort relatie je wilt aantrekken, en alle andere inzichten die je nodig hebt om een zelfverzekerde, assertieve SocialMAN te worden.

Als je dus die eenzaamheid wilt verwerken, en het soort man wilt worden die nooit meer eenzaam kan worden, klik dan  hier   om ons visieboek toegestuurd te krijgen.