Uit je hoofd komen met deze 5 direct toepasbare tips
12 april 2023 
9 min. leestijd

Uit je hoofd komen met deze 5 direct toepasbare tips

Uit je hoofd komen kan een enorme uitdaging zijn, vooral als je tegenover een vrouw zit die je niet alleen aantrekkelijk vindt, maar ook een toekomst mee kunt inbeelden. Je voelt je hart bonzen, droge keel, gespannen schouders... 

Je zou het liefst naadloos in het gesprek willen opgaan, maar in plaats daarvan verlies je jezelf in de vraag: "Wat moet ik zeggen??" en worstelt dus met het vinden van de juiste woorden.

Het gesprek voelt eerder aan als een doolhof waar je jezelf doorheen probeert te navigeren in plaats van een ontspannen uitwisseling van gedachten en emoties…

Als je op planeet aarde leeft, ben je hier ongetwijfeld al eens tegenaan gelopen: moeite hebben met écht aanwezig zijn in het moment.

Daarom geven we je in deze blogpost ongeëvenaarde technieken om van dat eindeloze interne monoloog af te komen en eindelijk diepe, betekenisvolle connecties te kunnen creëren waar je naar verlangt.

Dit betekent geen ongemakkelijke stiltes en onhandige gesprekken meer, maar verwelkom het zelfvertrouwen en de vaardigheid om helemaal in het hier-en-nu te zijn!


Wat bedoelen we precies met ‘in je hoofd zitten’? 

De essentie van het probleem is dit: in plaats van je te focussen op het moment, focussen de meeste mannen op wat er zodra gaat gebeuren, of op wat je zodra zult ‘moeten’ zeggen om een bepaalde indruk te maken.

Dat is wat we bedoelen met “in je hoofd zitten”, wanneer je focust op de uitkomst van de situatie, en je daardoor ontzettend laat meeslepen in al je peinzingen, in plaats van jezelf te laten opgaan in het moment en een ware connectie te vormen. 

Nu je weet wat het betekent om 'in je hoofd te zitten', is het tijd om te begrijpen waarom dit jou weghoudt van jouw ideale relatie.


Waarom het van groot belang is om uit je hoofd te komen

Wanneer je tijdens een gesprek aan het nadenken bent over wat je als volgende moet zeggen, ben je niet bezig met een authentieke menselijke interactie. Onwetend bekijk je het gesprek dan als een puzzel om op te lossen, of een beproeving om te doorstaan. 

In plaats van interesse toon je vermoeidheid door de mentale druk. In plaats van begrip toon je verbaasdheid (want wat moet ik DAAR nu in hemelsnaam op zeggen?). 

Hoe kan je dan ooit een menselijke verbinding leggen als je de interactie niet op een menselijke manier aanpakt? 

Je kunt het je nu waarschijnlijk nog niet voorstellen hoe impactvol het net zal zijn om de kracht van het moment leren te hanteren…

Laat me je helpen:

Het is een zwoele zomeravond op een mooi terras. Je bent omringd door je beste vrienden en die ene speciale vrouw die je hart sneller doet kloppen. Je bent helemaal ontspannen en geniet van zorgeloze verbondenheid terwijl jullie samen lachen, diepgaande gesprekken hebben en mooie herinneringen creëren.

In deze ideale situatie ben je helemaal in het nu, zonder na te denken over wat je zou moeten zeggen of doen. Je beweegt je soepel en natuurlijk door de gesprekken en voelt de energie van de groep. De band die jullie delen is oprecht en betekenisvol, en iedereen geniet van de tijd die jullie samen doorbrengen.

Het belang van uit je hoofd komen en het loslaten van zorgen en angsten gaat dus overduidelijk verder dan alleen succesvolle gesprekken met vrouwen.

Het stelt je in staat om je leven ten volle te leven, om nieuwe kansen te grijpen en om rijkere, meer vervullende ervaringen te creëren. Je zult merken dat je productiever bent op het werk, sterkere vriendschappen opbouwt en meer in contact staat met je eigen emoties en behoeften.

Je zult de schoonheid en nuances waarderen in de kleine dingen, en je zult in staat zijn om met open hart en open geest te genieten van alles wat het leven te bieden heeft. 

Het is van cruciaal belang om deze vaardigheid te ontwikkelen, niet alleen voor je liefdesleven, maar voor je algehele geluk en welzijn. 

Maar hoe kun je dit nu concreet doen?


5 tips om uit je hoofd te komen 

Om je zo goed mogelijk te helpen actie te ondernemen, hebben we onze 5 meest waardevolle technieken opgelijst waarmee jij ongetwijfeld de deur kunt openen tot oprecht diepgaande interacties, en zo liefdevolle relaties kunt garanderen.1. Verhoog je lichaamsbewustzijn 

Probeer tijdens momenten waarop je te veel nadenkt de “bodyscan-methode” eens, waarbij je je aandacht langzaam door elk deel van je lichaam laat glijden.

Besteed aandacht aan de sensaties en gevoelens die je ervaart en laat eventuele spanning of stress los.

Door je volledig op je lichaam te concentreren, zul je merken dat je gedachten naar de achtergrond verdwijnen en je meer in het moment aanwezig bent. 

Het is een uiterst effectieve manier om te ontspannen en je hoofd even leeg te maken! Zo creëer je de ideale basis voor harmonie in je leven en het opbouwen van waardevolle connecties met anderen.2. Focus op iets fysieks

Laat je gedachten af en toe voor wat ze zijn en verleg je focus naar je omgeving. Word je bewust van de kleuren, texturen en vormen van de objecten die je omringen.

 Voel de zwaartekracht die je voeten stevig op de grond houdt en laat je zintuigen geprikkeld worden door wat je ziet en voelt.

Door je aandacht te verleggen naar je omgeving, zul je merken dat je gedachten stiller worden en je meer in het moment leeft. 

Dit betekent geen onaangename stiltes meer omdat je te veel bezig bent met je eigen hersenspinsels…3. Doe iets actiefs

Het is geen verrassing dat veel mensen tegenwoordig last hebben van een overactief brein.

De meesten van ons hebben banen waarbij we de hele dag neerzitten in een bureaustoel, en dan komen we thuis om nog een paar uur te zitten in de bank. Ons lichaam zit nog vol energie die verbrand kan worden, en onze gedachten blijven maar malen.

Door iets fysieks te doen, zoals een stevige wandeling in de prachtige natuur of even te sporten word je automatisch meer in het moment getrokken. Terwijl je staat te hijgen en te puffen, wordt het bijna onmogelijk om niet aanwezig te zijn in het hier-en-nu. 

Dus… zet je zorgen opzij en laat je lichaam het overnemen.

Het is ideaal om deze activiteiten te doen voordat je in een situatie terechtkomt waarin je waarschijnlijk gaat piekeren.

Hierdoor heeft je brein minder energie over om die vervelende gedachten te voeden, waardoor je veel gemakkelijker een betekenisvol gesprek kan voeren zonder verstrikt te raken in je eigen gedachten.4. Observeer je gedachten

Het kan soms voelen alsof je verdrinkt in een zee van gedachten die je emoties beïnvloeden en je afleiden van het moment.

Het probleem bij veel piekeraars is dat ze ook nog eens kritiek hebben op hun eigen gedachten. Vaak zijn het deze extra emoties die al hun energie opslorpen.

In plaats van je te laten meeslepen door deze mentale wirwar, kun je een krachtige methode inzetten om je los te maken van deze negatieve feedbackloop.

Neem een stap terug en observeer de gedachten op een rustige manier, als een stille waarnemer, los van emoties.

Beschouw je gedachtegangen als tijdelijke bezoekers die je niet hoeft te beoordelen of bekritiseren.

Door geen reactie te hebben op de denkbeelden, en er niet emotioneel over te worden, bevrijd je jezelf van hun invloed.

Deze benadering helpt je om je bewust te worden van wat er in je hoofd omgaat zonder erin verstrikt te raken, en zo los te komen van je gedachten. 

Al snel zal je het verschil merken wanneer je niet langer geteisterd wordt door de rollercoaster aan overpeinzingen die door je hoofd raast en al je energie opslorpt. 

In plaats daarvan ga je, met verrassend gemak, je gedachten opzij zetten en oprechte connecties kunnen maken. Daarna is die betekenisvolle relatie met een liefdevolle partner natuurlijk dichterbij dan je denkt...5. Let op je ademhaling

Ademhalingsoefeningen hebben vaak een yoga-, meditatie- of hippie-imago, maar als dat niet jouw ding is, geen zorgen! 

Je ademhaling kan nog steeds een vernuftig hulpmiddel zijn om je te helpen los te komen van je gedachten. Het gaat hierbij niet om ingewikkelde ademhalingstechnieken of het leegmaken van je hoofd.

Het is super simpel: focus op het kleine stukje tussen je lippen en je neusgaten. Probeer elk moment op te merken dat je lucht in- of uitademt. We hebben het al eerder gezegd: bewustzijn van iets buiten jezelf kan enorm helpen om in het moment te zijn.

Het draait dus niet om het tellen van seconden tijdens het ademen, maar om het verleggen van je focus naar iets dat nu, op dit exacte moment, gebeurt.

Niet wat er 5 minuten geleden gebeurde, of wat er over 5 minuten zal gebeuren…

Het mooie aan deze oefening is dat je het overal en altijd kunt doen! Probeer het eens tijdens je werk, vlak voor het slapen gaan, of zelfs midden in een workout!

Als je jezelf ook nog eens aanleert hoe je deze techniek toepast tijdens een gesprek, zal je altijd een ankerpunt hebben om op het huidige moment te kunnen focussen.

Zo zal je ooit op date zitten wanneer je merkt dat je afdwaalt in je gedachten. Met deze simpele oplossing kun je snel terugkeren naar de mindset waarin je echt  jezelf kunt zijn en weer genieten van het moment. 

(PS: voor degene die hier meer interesse in hebben, deze oefening is beter bekend als “anapana sati”)


Waarom “mindfulness” cruciaal is

Hopelijk begrijp je nu de essentie van mindfulness om uit je hoofd te komen, want het is wel degelijk een cruciaal onderdeel van het worden van een zelfverzekerde, assertieve “Stabiele Man” zoals we dat bij WeSocialMEN noemen.

Zorg ervoor dat je 100% aanwezig bent waar je ook bent. Als je met iemand praat, richt dan je volle aandacht op het gesprek. 

Dit is namelijk de meest authentieke manier om een langdurige, betekenisvolle connectie op te bouwen, zowel met nieuwe vrienden als met vrouwen die misschien wel je levenspartner kunnen worden...

Want wat zou een mens nu zijn zonder betekenisvolle banden?

Deze tips helpen je echt om uit je hoofd te stappen en meer te genieten van het leven en de mensen om je heen, als je ze goed toepast.

 Vergeet niet dat oefening kunst baart; blijf proberen en je zult merken dat het steeds gemakkelijker wordt om in het moment te leven en diepere connecties te maken.

Veel succes!Wordt een man die weet wat hij wil met het WSM Visieboek

Veel mannen gaan door het leven en denken nooit eens na over wat ze willen voor zichzelf. Ze denken alleen maar aan anderen, hoe ze anderen tevreden kunnen stellen, hoe ze anderen te hulp kunnen schieten, maar zichzelf zetten ze maximaal op nr.2.

Dit is een herkenbaar probleem onder elke man die begint met onze cursus The Social Gym waarin we mannen helpen hun visie te creëren, niet alleen voor hun persoonlijke leven, maar ook voor hun toekomstige vrouw en relatie.

Als hulpresource hebben we het WeSocialMEN Visieboek ontwikkeld waardoor mannen gemotiveerd en gefocust blijven op hun doel.

Uiteindelijk beslisten we om deze resource te delen met meer mannen in België en Nederland om zo een grotere impact te hebben en meer mannen te helpen hun leven op orde te krijgen en hun ideale relatie waar te maken (hier hebben we al 170+ mannen mee kunnen helpen).

Als dit op jouw "doelenlijstje" staat, klik dan op de knop hieronder zodat jij eindelijk een man wordt die weet wie hij is en wat hij wil uit het leven en zijn toekomstige relatie:        ONTVANG GRATIS JOUW VISIEBOEK      
Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: WSM Visieboek

Het “visieboek” is dé belangrijkste resource uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ dat mannen helpt een ijzersterke visie te creëren voor zichzelf om met meer zelfvertrouwen en assertiviteit te handelen.