16 Onderwerpen om over te praten (nooit meer ongemakkelijke stiltes)
01 februari 2023 
in Daten
10 min. leestijd

16 Onderwerpen om over te praten (nooit meer ongemakkelijke stiltes)

Als jij vloeiende gesprekken wilt hebben met vrouwen die mogelijks kunnen leiden tot gezellige en romantische dates, dan heb jij een uitgebreid arsenaal nodig aan onderwerpen om over te praten.

Want als jij geen schatkist aan interessante onderwerpen in het achterhoofd hebt, dan ben je “gedoemd” om in situaties te komen met van die lange, ongemakkelijke stiltes…

Dit is uiteraard niet de indruk die je wilt achterlaten als je die persoon verder nog wilt ontmoeten op een potentiële date.

Daarom hebben we in dit blogartikel 16 leuke en spannende onderwerpen opgelijst zodat elke persoon waar jij mee in gesprek gaat diep geëntertaind is en staat te springen om jou verder te leren kennen.

Disclaimer: Je zult in volgende onderwerpen een hoop “woord voor woord” zinnen en voorbeelden krijgen, maar in het echte leven zal dit natuurlijk altijd een beetje anders gaan. Probeer daarom de principes erachter te begrijpen en daarmee zelf aan de slag te gaan zodat jij vlotjes jouw eigen gesprekken eindeloos kunt laten doorgaan.1. Over vandaag

Één van de makkelijkste en meest voor de hand liggende gespreksonderwerpen is: over vandaag.

Je zou denken dat dit misschien wat saai en oppervlakkig is, maar als je mensen gewoon de vraag stelt: “Hoe gaat het vandaag?” en het echt meent (want daar zit het verschil)

Dan zullen ze met plezier vertellen over hun dag. 

Want tegenwoordig is het best zeldzaam dat iemand daadwerkelijk luistert wanneer ze vertellen over hun dag en niet gewoon “ja” mompelen en verder scrollen op hun sociale media.2. Reizen

Over het algemeen houden mensen ervan om te praten over hun avonturen in het buitenland.

Soms komt het natuurlijk ter sprake, maar je kunt het makkelijk aanhalen door te vragen: “Heb je nog reizen gepland deze zomer?”, daarna laat je hen gezellig vertellen over hun plannen. 

Of, wat ze vorige zomer allemaal meegemaakt hebben.3. Hobby’s

Het klinkt misschien cliché, maar het is altijd goed om naar iemands interesses te vragen. Vooral wanneer het iets is waar ze diep door gepassioneerd zijn, zullen ze eindeloos blijven door praten.

En wie weet… misschien hebben jullie wel een gemeenschappelijke interesse of passie wat weer kan leiden tot een gezellige date of een mooie vriendschap.4. Muziek

Muziek maakt een groot deel uit van mensen hun leven, het geeft ons een stuk “identiteit”. Je kunt in dit geval bijvoorbeeld vragen wat ze vindt van “X” genre of “Y” artiest.

Op die manier ontdek je ineens of jullie gelijkaardige smaak hebben in muziekstijl.

Hierbij kun je blijven doorgaan over een verscheidenheid aan onderwerpen zoals: artiesten, concerten, ervaringen etc. Daarom is muziek altijd een interessant onderwerp om bij stil te staan.5. Films

Films en series zijn altijd leuk om te bespreken omdat het veel kan onthullen over iemands interesses.

Is ze een rustiger romcom type die graag zondagen in de bank ligt, of een actie-film film type die eerder nieuwe avonturen opzoekt?

Daarbij is het ook altijd leuk met films om terug te gaan in de tijd en die nostalgie van kinderfilms en TV shows naar boven te brengen.

Zo leer je hier en daar weer wat nieuwe weetjes over haar waar je in latere gesprekken naar kunt verwijzen (zo weet ze dat je oprecht luistert ;).6. Sport

Wanneer je het hebt over hobby's is de kans groot dat er een bepaalde sport naar boven komt, en als dat niet zo is, maar JIJ bent net een nieuwe sport begonnen (of als je een sport al langer beoefent), dan kan je daar over praten:

“Weet je, ik ben net begonnen met badmintonnen, heb je dat ooit gedaan?”

Of ze dit nu ooit gedaan heeft of niet; het zal wellicht herinneringen of verhalen naar boven brengen van die “ene keer” dat ze badmintonde op school of op vakantie, of wat dan ook.

Dan kan je daar weer dieper op ingaan.7. Werk

Heel vaak komt de vraag: “Wat doe je voor werk?”, wel naar boven en meestal praten mensen dan over alles wat ze NIET leuk vinden.

Wat jij hier anders kunt doen, is om wat dieper te graven en leukere, open vragen te stellen zoals: 

“Hoe komt het dat je zo geïnteresseerd was in “X” beroep?”

Dit zal haar laten nadenken en zal zorgen voor een veel interessanter en positiever gesprek, i.p.v. wat een “eikel” haar baas wel of niet is.8. Dieren

Als je zelf een huisdier thuis hebt rondlopen, is het makkelijk om het gesprek richting dit onderwerp te sturen. 

Je kan simpelweg verwijzen naar iets grappigs dat jouw hond deed die dag; of kat, of leguaan, wat je ook hebt als huisdier en dan stel je haar gewoon de vraag terug:

“Heb jij huisdieren?”

Vanaf daar kan je het gesprek sturen naar elk dier dat in je opkomt, heb er gewoon plezier mee.9. Onderwijs

Soms gaat het gesprek over onderwijs en educatie: “Wat heb je eigenlijk gestudeerd?”, maar hier opnieuw, net zoals bij het werk onderwerp wil je het niet bij de feiten houden, maar over de “waarom”.

Waarom was ze zo geïnteresseerd in dat onderwerp? Wat was haar gedachtegang daarachter? 

Door deze diepgaandere vragen te stellen zul je gegarandeerd veel interessantere gesprekken hebben, i.p.v. als je het gewoon zou hebben over hoe bar irritant “essays schrijven” was.10. Familie/vrienden

Met familie en vrienden bedoelen we niet van: “Hoeveel broers en zussen heb jij?” en andere basis interview vragen zoals deze…

Het kan, maar als je vloeiende gesprekken wilt hebben, vermijd je liever zulke “feitelijke”” zaken en praat je liever over emotionele zaken.

Bijvoorbeeld:

Als ze een broer of zus vermeldt waar je nog niet eerder over wist, kan je zeggen: “Oh ik wist niet dat je een broer/zus had, hebben jullie een hechte band?”

Dit is een interessante vraag, want hier graaf je wat dieper dan mensen normaal gezien doen, wat opnieuw zorgt voor een meer memorabel gesprek.11. Spiritualiteit

Het wordt niet vaak besproken, maar er zijn steeds meer mensen die bezig zijn met hun spiritualiteit.

Het is misschien niet het beste idee om rechtstreeks over het onderwerp te beginnen, maar je kan bijvoorbeeld wel vragen of ze yoga of mediatie doet, en waarom ze precies zo geïnteresseerd daarin.

Daarna kan je makkelijk doorvloeien naar wat diepgaandere zaken binnen het onderwerp van spiritualiteit, etc.12. Prestaties

Hier geldt hetzelfde principe als bij spiritualiteit, je wilt er niet gewoon erin springen met: “Dus…. Wat heb jij allemaal zoal bereikt in je leven?”

Dat zou iets te direct zijn, en komt wellicht wat arrogant over   

Maar als jullie bijvoorbeeld praten over een bepaalde sport of hobby en ze heeft het toevallig over een competitie of iets in die aard, dan kan je daar zeker dieper op ingaan met: 

“Oh leuk! Hoe was die ervaring?”, of: “Heb je vaker zo’n prestaties behaald?”

Mensen hebben het maar al te graag over zichzelf en al helemaal over hun prijzen en prestaties, dus als je de kans krijgt wil je daar zeker gebruik van maken.13. Doelen en passies

Doelen en passies zijn een perfecte overgang voor vele verschillende onderwerpen. Als je het bijvoorbeeld hebt over haar beroep, sport, hobby, dan kan je altijd vragen:

“Wat zou je graag willen bereiken uiteindelijk?”, of: “Is er een bepaald doel dat je in gedachten hebt?”

Net zoals prestaties hebben mensen het graag over hun doelen en aspiraties. 

Vooral wanneer er oprecht geluisterd wordt zonder vooroordelen omdat hen wellicht vaak verteld wordt dat hun doelen “onrealistisch” zijn.

Laat haar praten over haar dromen en ze zou uren kunnen blijven doorgaan.14. Het nieuws

Stel dat er iets interessant, of spannend in het nieuws was de dag ervoor, dan kan je dat makkelijk aanhalen: “Hey, heb je gezien wat er gisteren gebeurt is in “X””

Als ze er inderdaad van op de hoogte is, kunnen jullie elk jullie opinie geven en daar dieper op ingaan als je dat wenst. Wees hier in ieder geval open en eerlijk en ga niet gewoon mee in haar mening.

Dit maakt jou juist uniek als man.

Dat gezegd hebbende, probeer het wel op positief nieuws te houden en het teleurstellende, slechte nieuws te vermijden.

Je wilt namelijk dat mensen zich gelukkig en energiek voelen als ze met je praten, niet depressief en triest.15. Tienerjaren

Een hele leuke om het gesprek terug te halen naar de tienerjaren is om simpelweg te zeggen met een lach op je gezicht: “Was je vroeger ook zo toen je jong was?”

Of: “Deed je “X” ook in je tienerjaren?”

Maakt niet uit als het gaat over een bepaalde hobby, karakter eigenschap, of muzieksmaak. Op deze manier haal je haar makkelijk terug naar die nostalgische tienerjaren.16. Voedsel

Als laatste is het altijd interessant om het te hebben over smaken in eten. 

Eet ze graag pikant, of niet? Is ze een vleeseter of gaat ze eerder voor tofu en salade?

Maar hoe stuur je het gesprek hiernaartoe?

Nou het gemakkelijkste is om eerst iets te delen over een maaltijd die je had die erg goed was (of juist erg slecht) en dan de vraag naar haar kant te gooien.

Bijvoorbeeld:

“Ik was vorige week gaan eten bij een nieuwe Italiaan en die was echt goed zeg… misschien vind je die ook wel wat, of ben je geen pasta fan?”

Je kunt hier je eigen draai op gooien met wat het meest toepasselijk is voor jou in die situatie, maar het gaat erom dat je eerst zelf deelt en haar daarna de vraag stelt.


Nou, dit waren de 16 verschillende onderwerpen om over te praten met een vrouw. Deze kunnen ook toegepast worden met vrienden, collega’s, en nieuwe mensen die je ontmoet waar je ook bent.

Maar stel dat je hier vooral bent om je gesprekken met vrouwen te verbeteren, dan is er nog één belangrijke vraag die je jezelf moet stellen…


Wanneer vraag je haar mee uit op date of niet?

Dankzij deze gespreksonderwerpen zal het enorm makkelijk worden voor je om activiteiten en dates op natuurlijke wijze voor te stellen.

Maar dat wil nog niet zeggen dat je dat ook iedere keer moet doen.

Je wilt namelijk niet op een date komen te zitten met een vrouw waar je niets gemeenschappelijk mee hebt en wat uiteindelijk nooit iets zou worden.

Of erger nog… dat het wel tot een relatie komt en dan alles dan uit elkaar valt omdat jullie geen goede match waren.

Daarom is het belangrijk om specifiek te definiëren hoe jouw ideale vrouw eruit ziet qua karakter.

Dit is een cruciale stap binnen het datingproces en daarom ook één van de eerste onderdelen die we tackelen in ons online programma voor single mannen The Social Gym™ 4.0. 

Daarin helpen we mannen om uit hun verlegen, terughoudende “Nice Guy” identiteit te stappen en dankzij een doordacht, getest proces een zelfverzekerde sociaal vrije Stabiele Man te worden.

We merkten namelijk dat veel mannen enorme moeite hadden om te definiëren waarnaar ze precies op zoek waren in een vrouw.

Daarom ontwikkelden we de “Ideale partner 2.0 oefening”.

Dit is een oefening waarbij we jou de juiste vragen stellen zodat jij makkelijk kunt bepalen welke karaktereigenschappen jij naar op zoek bent en die daarna ook moeiteloos kunt herkennen tijdens gesprekken met vrouwen.

Als je daar een gratis PDF van wilt, kan je hier je naam en mailadres achterlaten en dan ontvang je die binnen enkele minuten in je mailbox.


Succes en welkom bij WeSocialMEN! :)

Over de schrijver
De redactie van WeSocialMEN helpt jou om diverse termen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, daten en relaties helder te krijgen.
Reactie plaatsen

Ontvang GRATIS: Ideale Partner 2.0 / Oefening

Dit is één cruciale oefening uit onze betaalde cursus voor single mannen, The Social Gym™ waaruit al 170+ vaste, liefdevolle relaties ontstaan zijn (inclusief kinderen en trouwerijen).