Wat is small talk?

Wat is small talk?

Small talk is een benaming voor informele gesprekken. We noemen het ook wel praten over koetjes en kalfjes. Small talk is heel wat anders dan de inhoudelijke gesprekken die je hebt, zoals een sollicitatiegesprek of meningsverschil. Small talk is dus niets anders dan een luchtig praatje, met onderwerpen die je gerust onbelangrijk mag noemen. Eigenlijk ben je aan het praten zonder echt iets te zeggen.


Wat heb je aan small talk?

Small talk gaat niet alleen over een praatje over het weer. Het is de onderste trede van een trap. Je kunt namelijk niet meteen op de bovenste treden van een trap springen. Zo werkt het ook met small talk. Iemand die je nog niet kent zou anders verbaasd opkijken als je hem of haar aanspreekt met een diepgaande vraag: “Denk je dat slechte mensen zo zijn geboren of dat ze zo zijn gevormd door hun omgeving?” Hoe zou jij reageren als een vreemde dit tegen je zegt?

Als je small talk wilt leren om te netwerken dan helpt het je als bruggetje naar een inhoudelijk gesprek over zakelijke mogelijkheden. In deze situatie helpt het je om mensen op hun gemak te stellen, bij het gesprek te betrekken en een comfortzone te creëren. En zo kun je een relatie met hen opbouwen.

Reactie plaatsen