Hoe je een gesprek sluit
Geschreven door Robin Kastermans
Uit het boek 'WeSocialMEN - part one', vanaf pagina 154.
Je staat op het punt om een nieuwe sociale vaardigheid te leren die je kunt gebruiken om actie te ondernemen. Je hebt inmiddels met heel wat vrouwen gesproken. Misschien heb je verschillende sociale meetings of netwerkevenementen bijgewoond. Maar wat nou als het klikt met iemand, wat doe je dan? Er missen nog een aantal dingen op het moment. Wat is de volgende stap die je kunt zetten? Hoe kun je naar een hoger niveau gaan?

Oké, laten we kijken naar een voorbeeld tijdens een netwerkevenement, aangezien je deze tool in verschillende situaties kan toepassen. Ook met vrouwen die je overdag op straat tegenkomt.

Laten we zeggen dat je op een netwerkevenement bent en je praat met een interessante ondernemer vol energie. Het klikt en jullie hebben plezier, dus je besluit dat je hem of haar weer wilt zien. Wat doe je?

Laten we het eerst hebben over wat je niet moet doen. Om dit uit te leggen, wil ik graag een persoonlijke ervaring delen van toen ik een netwerkevenement bijwoonde. Ik ging naar een 'Meet-up' evenement voor ondernemers in Amsterdam en ik sprak die avond met een man uit Italië. Hij had een adviesbureau en hij vertelde over zijn bedrijf. Later vroeg hij wat ik deed, dus ik vertelde over WeSocialMEN en over wie ik was. Hij vertelde ook iets over zichzelf, gewoon wat basis dingetjes, verder niets serieus.

Tijdens ons gesprek gaf hij mij vanuit het niets zijn visitekaart. Mijn eerste reactie was: “Huh?” Hij zei dat ik hem mocht bellen als ik meer wilde weten. Vervolgens zei hij dat hij het leuk vond om met mij gesproken te hebben, nam afscheid en ging door naar iemand anders.

Mijn eerste gedachte was: “Heb ik iets verkeerd gedaan of gezegd?” Ik kon eigenlijk niets bedenken, dus heb ik het losgelaten. Terwijl ik daar stond met zijn visitekaart in mijn handen, keek ik naar hem terwijl hij zijn nieuwe gesprek begon en werd ik nieuwsgierig. Wat deed hij hier? Weer gaf hij zomaar zijn visitekaart aan zijn gesprekspartner. Zijn gesprekspartner lachte beleefd en nam de visitekaart aan, maar het was duidelijk dat ook hij het een rare situatie vond. Ik realiseerde me dat deze man er alleen maar was om zijn netwerk uit te breiden. Voor hem betekende dat visitekaarten uitdelen, alsof hij aan het flyeren was, zonder betekenis of connectie. In plaats van echt iets te zeggen, deelde hij gevoelloos kaarten uit.

Dit is ook iets wat ik deed, en ik heb anderen het ook zien doen wanneer ze een nummer vragen aan een vrouw, zodat ze een afspraak kunnen regelen. Mijn fout (of leermoment) was dat ik gewoon maar telefoonnummers aan het verzamelen was, in plaats van contact te maken met mensen. Om eerlijk te zijn deed ik dit niet alleen bij vrouwen, maar ook bij mannen tijdens evenementen. Nu ik hierop terugkijk en het heb zien gebeuren bij anderen, kan ik niet anders dan lachen.

Wat er gebeurde wanneer ik een telefoon nummer had, van een man of een vrouw, was dat ik geen reactie kreeg op het bericht dat ik stuurde. Niets. Eerst vond ik dit heel frustrerend, maar toen ik er over na ging denken en erover sprak met mensen die verder ontwikkeld waren, zoals mijn mentoren, kwam ik tot een oplossing.

En jij leert van waar ik van leerde, zodat jij deze fouten niet meer hoeft te maken. Natuurlijk zul je fouten blijven maken, dat is normaal. Maar door dit te lezen en actie te ondernemen, zul je je leerproces versnellen. Dat is waar het mentorschap om draait. Of het nu gaan om werk, relaties of andere gebieden van je leven, je steekt hier echt iets van op, aangezien je het nu hebt ervaren. Alleen al door dit te lezen. Dus wat wás mijn oplossing?

Ik gebruik nu het volgende systeem:
• Compliment
• Reden
• Uitnodiging
• Actie

Dit systeem heeft mij echt geholpen om mijn sociale vaardigheden te verbeteren. Om weer naar de Italiaanse man terug te gaan: beeld je in dat hij zegt: “Robin, ik vind het geweldig wat je doet met jouw bedrijf (1. Compliment). Ik zou er graag meer over willen weten (2. Reden). Laten we een keer koffie gaan drinken (3. Uitnodiging), wat is je telefoonnummer (4. Actie)?”

Hoe klinkt dit voor jou? Veel beter, toch? Laten we nu eens kijken naar wat ik doe wanneer ik een vrouw mee uitvraag of een man ontmoet die ik graag nog een keer wil zien. We gaan er vanuit dat zij persoonlijk ontwikkeling ook interessant vinden.

“Hey, ik vind het leuk om te horen dat je ook geïnteresseerd bent in persoonlijke ontwikkeling en ik wil je beter leren kennen. Laten we een keer iets gaan drinken. Wanneer zou je kunnen?”

Zie je alle punten van het systeem? Je ontwikkelt dus sociale vaardigheden, maar onthoud: dit is niet hoe het altijd gaat of werkt, dus je bent niet verplicht dit te doen. Er leiden meer wegen naar Rome. Dit is een van de vele en je kunt het zelf proberen om te zien wat voor jou werkt.

Dan nog iets wat ik je mee wil geven. Vraag nooit: “Mag ik je telefoonnummer?” of: “Mag ik met je afspreken?” Doe dit niet. Het laat zien dat je hoopt op goedkeuring. Het toont neediness. Ik deed dit ook en met mij vele andere mannen, dus maak je geen zorgen. Het is normaal om dit te ervaren en om er bewust van te worden. Om dit in perspectief te zetten: het is niet alsof je als achtjarige aan je moeder vraagt of je een snoepje mag.

Wat je juist kunnen doen is vragen gebruiken die aangeven dat je een ja verwacht. Dus vraag haar iets als: “Wat is je telefoonnummer?” of: “Wanneer heb je tijd?” Je verwacht een ja.

Het kan zijn dat ze alsnog nee zegt natuurlijk. Klaag daar niet over, het is oké. Houd het gesprek gaande en wens haar (of hem) een fijne dag verder.
Robin Kastermans
Robin Kastermans werkt met single mannen die op zoek zijn naar een vaste relatie. Robin is op dit gebied een ervaringsdeskundige en hij heeft hierdoor een eenvoudig en bewezen 5-stappen systeem ontwikkeld. Als je geïnteresseerd bent in het vinden van de juiste partner om je leven mee te delen, klik hier om je gratis strategische doorbraaksessie in te plannen. 
FB Comments Will Be Here (placeholder)
©2015-2019 WeSocialMEN.com

Ons andere label: WeSocialWOMEN
Onze Europese partner: Meetic Group (Lexa.nl)
Onze Nederlandse partner: RelatiePlanet
Gezien op: TEDx & LINDA.festival