Meer van jezelf laten zien
Geschreven door Robin Kastermans
Uit het boek 'WeSocialMEN - part one', vanaf pagina 141.
Ken je de drie meest standaard vragen? Oké, Stel je voor dat je iemand voor de eerste keer ontmoet. Wat zou je aan hen vragen, of wat vragen zij jou? 
• Wat voor werk doe je?
• Waar kom je vandaan?
• Wat doe je in je vrije tijd?

Klinkt bekend? Dat komt omdat het de drie meest standaard vragen zijn.

Hoe beantwoord je ze? Persoonlijk beantwoordde ik ze graag zo:

Iemand zegt: “Dus Robin, waar kom je vandaan?”
Ik zou zeggen: “Ik kom uit Amsterdam. En jij?”

Zij zeggen vervolgens waar zij vandaan komen, en dan vraag ik bijvoorbeeld, “Wat voor werk doe je?”

Zij zeggen: “Ik ben accountant. En jij?”
“Ik ben ondernemer en mentor...”

En dan zullen zij iets zeggen als: “Oh, cool”, en stellen nog een aantal vragen.

Vervolgens zullen we nog even praten over wat we doen in onze vrije tijd en het gesprek is afgelopen.

Echt een goed gesprek! Niet dus. ..

Na drie van dit soort gesprekken was mijn energie echt wel op, en ik voelde me niet echt zelfverzekerd. Ik keek continu op mijn telefoon om te kijken wat er nog meer zou gebeuren die avond. Herken je dit soort gesprekken? Zo ja, lees door. Zo nee, geweldig, ga door naar het volgende deel.

Dus je herkent dit soort gesprekken. Hoe kun je jouw sociale en verbindingsvaardigheden verbeteren? We beginnen met wat theoretische dingen. Er zijn twee manieren van communicatie: logica en emotie. Logica betekent feiten gebruiken en emotie betekent vertrouwen op je emoties.

Vanuit mijn eigen ervaring, en die van degenen die ik heb getraind, praat het type man die hierin geïnteresseerd is vaak in feiten. Net zoals ik vroeger deed: Amsterdam, ondernemer en mentor. Ik bedoel, natuurlijk is het zoals het is, maar wat heeft de andere persoon hieraan? Niet veel. Daarnaast vloeit de energie weg uit het gesprek. Door feitelijk, of logisch, te praten, praat je over wat je bent, maar je bent meer dan bijvoorbeeld een accountant. Veel meer. Dus waarom laat je diegene niet zien aan de wereld?

Ik herinner me veel van mijn trainingen waarin we aan dit aspect werkten, en zag hoe het de ogen opende van die mannen. Het is fantastisch om te zien en te ervaren. Dit gebeurde er bijvoorbeeld met Pieter tijdens een workshop van WeSocialMEN.

Tijdens de workshop vroeg ik of er iemand naar voren kon komen. Na een korte stilte stapte Pieter uit zijn comfortzone en nam plaats op de stoel naast mij. Ik vroeg hem wat hij voor werk deed en hij vertelde mij dat hij een calculator is. Punt. Ik vroeg hem waar hij vandaan komt: “Zwolle”. Punt. En toen ik hem vroeg wat hij doet in zijn vrije tijd, gaf hij een aantal korte antwoorden over wat hij letterlijk doet in zijn vrije tijd. Oh man, zo was ik ook, net als vele anderen. 

Maar laten we groeien. Laten we met emotie spreken. Voordat ik het in detail kan uitleggen, geef ik je een aantal vragen die ik ook aan Pieter vroeg om hem kracht te geven en zich open te stellen.

Ik: “Dus Pieter, jij bent een calculator. Wat vind je leuk aan je werk?”
P: “Nou, ik vind het leuk dat het me uitdaagt.”
Ik: Het daagt je uit?” (Herhaling in een gesprek: gebruik de laatste paar woorden van wat de ander zei.)
P: “Ja, het daagt me uit.”
Ik: “Waarom?”
P: “Nou, omdat...” (Pieter legde zijn antwoord uit en stelde zich open voor mij en de anderen in de zaal. Hij gebruikte woorden als energie en voldoening en ik zag een schittering in zijn ogen terwijl hij sprak.)
Ik: “Oké, ik begrijp je, Pieter. Dus waarom heb je ervoor gekozen om dit te gaan doen?”
Pieter stelde zich weer open en vertelde over zijn passie.
Ik: “Dus het is een passie van jou?”
P: “Ja!”
Ik: “Dat is geweldig man. En zie je jezelf in de toekomst in dezelfde functie als nu of wil je verder groeien of zelfs iets compleet nieuws?”
Pieter begon vervolgens nog meer over zichzelf te vertellen en sprak over fotografie en Zuid-Afrika.
Ik: “Klinkt interessant...” Ik zei nog een paar dingen en beëindigde vervolgens het gesprek.

Ik richtte mij weer tot de groep en vroeg hen wat ze eerst van Pieter vonden en wat ze nu zagen. Één persoon riep gelijk dat hij nu de echte Pieter zag. Niet zomaar een persoon die vertelt wat hij is, maar een man die vanuit zijn hart sprak en liet zien wie hij is.

Wat betekent dit voor jou, als lezer? Nou, je kunt de vragen stellen die ik gebruikt heb in het bovenstaande voorbeeld in jouw eigen gesprekken. Kijk eens wat er gebeurt, ervaar het. En echt, vraag jezelf waarom. Vraag jezelf drie keer waarom en je zult versteld staan van de antwoorden die je krijgt.

Terug naar Pieter. Wat kan hij nu doen? Wanneer iemand hem de vraag stelt: “Wat voor werk doe je?” Hoe kan hij dan antwoorden?

Ik vertelde hem om altijd meer te zeggen dan iemand vraagt. Hij kan gevoel, redenen of oorzaken gebruiken in zijn gesprekken. Daarom zal hij nu meer gaan zeggen dan alleen “calculator”. Bijvoorbeeld: “Ik ben een calculator en ik vind het ontzettend leuk, omdat het mij uitdaagt.” Of: “Ik ben momenteel een calculator, maar ik ben van plan om iets met fotografie te doen, want dat is mijn passie.”

Of hij kan een systeem gebruiken, een simpel systeem. Wanneer iemand je iets vraagt – laten we blijven bij de drie standaardvragen voor nu – praat over iets actueels, bijvoorbeeld: “Ik woon momenteel in Amsterdam”, noem iets uit het verleden: “Ik kom uit een klein dorp, maar ik merkte dat dat niet echt iets voor mij is. Ik wilde graag meer avontuur en dat vond ik in Amsterdam”. en ga dan door naar de toekomst: “Omdat ik van reizen houd, zie ik mezelf nog wel verhuizen, naar New York bijvoorbeeld. De grootsheid en energie die ik voel voor New York maakt mij nieuwsgierig.”

Gewoon een snel voorbeeld, en natuurlijk kan het hiervan afwijken, maar je kunt de basis gebruiken en aanpassen naar elke situatie. In plaats van het volgen van een script, ben je gewoon jezelf. Net als met het beginnen van een gesprek, de situatieschets en het intentiesysteem. Het moet natuurlijk gaan. 

Nogmaals, het is belangrijk te beseffen dat de eerste keren nooit natuurlijk zijn. Misschien ben je nog niet goed genoeg. Het is nieuw voor je en het is normaal om fouten te maken. Wanneer je fouten maakt, betekent het dat je actie onderneemt. En deze fouten zijn alleen maar leermomenten. Door actie te ondernemen, leer je van je ervaringen. 
Robin Kastermans
Robin Kastermans werkt met single mannen die op zoek zijn naar een vaste relatie. Robin is op dit gebied een ervaringsdeskundige en hij heeft hierdoor een eenvoudig en bewezen 5-stappen systeem ontwikkeld. Als je geïnteresseerd bent in het vinden van de juiste partner om je leven mee te delen, klik hier om je gratis strategische doorbraaksessie in te plannen. 
FB Comments Will Be Here (placeholder)
©2015-2019 WeSocialMEN.com

Ons andere label: WeSocialWOMEN
Onze Europese partner: Meetic Group (Lexa.nl)
Onze Nederlandse partner: RelatiePlanet
Gezien op: TEDx & LINDA.festival