Do’s and don’ts bij het overbrengen van enthousiasme
Geschreven door Laura Sarkissian
Dating tips
Zoals ik in mijn eerdere post beschreef, hechten wij vrouwen veel waarde aan aandacht, complimenten en enthousiasme van een man. Echter, is er een fijne grens tussen enthousiast zijn en oprecht overkomen en enthousiast zijn en heel nep en geforceerd overkomen. Bij dat laatste zou je als vrouw dan bijna denken dat de man dat bij iedereen doet en een ‘player’ is. Voordat ik verder ga, is het belangrijk om de verschillende vormen van enthousiasme uiteen te zetten: 

1. Enthousiasme in te snel reageren en inhaken in een gesprek, terwijl de vrouw nog niet uitgepraat is;
2. Enthousiasme in het geven van complimenten/het vervallen in te veel herhalingen;
3. Enthousiasme in heel druk en op de voorgrond zijn;
4. Enthousiasme in materiële zaken; door bijv. bloemen mee te nemen, een cadeau te kopen, etc. 

Het volgende dialoog tijdens de kennismakingsfase illustreert de eerste vorm van enthousiasme:

Man: ‘’Vertel eens iets over jezelf. Wat zijn je hobby’s en wat doe je voor werk?’’ 

Vrouw: ‘’Ik werkte jaren in de hotellerie (Man: ‘’Oh echt, wat leuk!’’), maar heb sinds een aantal maanden een eigen bedrijf waar ik volledig voor ga (Man: ‘’Zo, dat is knap! Een echte ondernemer! Daar hou ik van!’’). Haha..ja en verder hou ik van koken, dansen, lezen, films en reizen. (Man: ‘’Ik ben ook dol op koken, we zouden dat een keer samen moeten doen!’’)’’ 

Wat gaat hier mis? De man reageert hier te snel op elk stukje informatie, zonder daar eerst iets dieper op in te gaan, voordat hij een compliment maakt. Een juiste respons voor mij zou zijn: ‘’Wat deed je precies in de hotellerie, waarom ben je gestopt en wat voor bedrijf ben je gestart? Gaat dat goed?’’ En: ‘’Reizen is ook één van mijn hobbies. In welke landen ben je allemaal geweest? Welke bestemming is je favoriet? Welke bestemming staat nog op je ‘to visit’ lijstje?’’ Of: ‘’Wat leuk dat je van koken houdt, welk gerecht kun je als de beste maken? Waar heb je geleerd hoe je moet koken?’’ 

Waarom werkt dit voor mij beter? Omdat hij enthousiasme omzet in interesse. Daarbij geeft hij mij het gevoel dat hij ook echt luistert en geïnteresseerd is. Zo voorkomt hij ook dat er stiltes vallen, omdat er een continue stroom is van inhoudelijke interesse en vragen. Alleen kort reageren met ‘wat leuk’ en ‘oh super’ tussen mijn verhaal door, is van weinig waarde. Ik heb liever een diepgaand gesprek waarbij hij op het einde (nadat hij alle informatie heeft gekregen) zegt - ‘’Nou ik vind het echt interessant wat je allemaal vertelt en leuk om te horen dat je zo ondernemend bent.’’ - en dan inhaakt op de dingen waar hij dieper op in wil gaan. Bijvoorbeeld waar hij van houdt en eventuele overeenkomsten die wij hebben qua het dagelijks leven of hobby’s. Tijdens mijn verhaal is glimlachen, knikken en korte woorden gebruiken die bevestigen dat jenog luistert en meer wilt horen, voldoende. 

Enthousiasme in het geven van complimenten/Het vallen in te veel herhalingen

Een compliment aan het begin van de date en op het einde is meer dan voldoende. Het té enthousiast doen of het geven van teveel complimenteren leidt af van de echte reden waarom je samen bent gekomen. Dat is namelijk niet om elkaars ego te boosten, maar om te peilen of je elkaars levenspartner kunt zijn. Dus als je als man de nadruk teveel op enthousiasme in de vorm van complimenten legt of te vluchtig over onderwerpen heen praat, dan wek je de indruk alsof het je niet om de kennismaking gaat. Een vrouw denkt dan, nou hij wil gewoon even snel scoren door super enthousiast te doen en wat ik verder allemaal te melden heb, interesseert hem niet. 

Enthousiasme in heel druk en op de voorgrond zijn

Super als een man de leiding kan nemen, maar ik wil ook de ruimte hebben voor eigen inbreng. Alleen over jezelf praten laat geen goede indruk achter en is bovendien heel vermoeiend voor de vrouw. Ik wil ook de vragen kunnen stellen over de dingen die mij echt interesseren. Voor de man is dit natuurlijk ook een momentje om een indruk te krijgen van waar ik überhaupt interesse in heb om over hem te weten. Zijn dat hele oppervlakkige en nutteloze dingen, dan is dat voor een man natuurlijk ook een punt waarop hij kan peilen of we op 1 lijn zitten.

Enthousiasme in materiële zaken; door bijv. bloemen mee te nemen, een cadeau te kopen, etc.

Voor een eerste date vind ik het een leuk gebaar wanneer de man voor het etentje betaalt. Het is niet nodig om al gelijk helemaal uit te pakken met bloemen of andere cadeaus. Het is alsof je dan als man ergens voor wilt compenseren, terwijl jijzelf ‘de hoofdprijs’ zou moeten zijn. Als vrouw vind ik het ook leuk om te voelen dat er ergens voor gewerkt wordt. De locatie waarop je afspreekt speelt ook een rol. Waarom zou je een bos bloemen meenemen als je weet dat je samen bijvoorbeeld gaat wandelen of naar de bios gaat. Super onhandig! Daarentegen, als ik een man uitnodig om bij mij thuis lekker te koken en wat te eten en te kletsen, dan is een bosje bloemen en/of een flesje wijn wel heel leuk.
©2015-2020 WeSocialMEN.com

Officieel partners met Lexa & Relatieplanet
Officieel erkend door Branchevereniging Singles Keurmerk